Wednesday, December 31, 2008

i miss my rumet...


ari ni rumet aku pergi meninggalkan aku...
aku kesepian...kesunyian...
dh ler esk cuti...
xde teman nk berbual....

actually rumet aku gi KL sinun ajer....
die g sana atas urusan family...
adik die kna operate jantung pg td....
so, sume family kna ada la kt IJN sana....
alhmdulilah kul 2.10 tghri td rumetku antar msg...
die slmt smpai KL sana tepat2 time adik siap operate...
operation berjalan lancar...
but adik die x sdr lg...koma n ada kt wad ICU skg...
ku doakan adik nye tu cpt sedar n cpt sembuh....

cpt la balik sapiza.....
aku rindu kat mung nie....
x beh ah xdop mung....
bilik kite sunyi sepi aje...
n then xleh la nk gosip2 n ngata2 org slama 4 ari nie.......
huhuhu....sobsobsob....=(

entah knp mlm ni terasa ingin menggamit memory lalu...
memory brsama teman2 persekolahan...

aku amat merindui saat2 nakal bersama...



masa nie adalah tahun 1998... aku masih bersekolah rendah lagi...sek.keb.marang,kelas 6 Intan... nie adalah satu2 nya kenangan aku bersama rakan2 sklh rendah... ape yg rakan2 aku tgh buat skrg yea...??? yg aku taw ada la beberapa org rakan yg dh bekerja n mb selebihnya msih further study mcm aku la agaknya.... sorg tu sbg askar, sorg tu bakal guru n yg lain2 lost contact cmtu je... tp aku pasti dieorg msti ngh memburu impian dieorg skg kan... aku doakan kalian semua brjaya dlm karier masing2 wahai rakan seprjuanganku....


gambar nie masa aku form 6 kat sek men agama atas sultan zainal abidin...

sekolah nie sklh agama penuh....
bdk2 yg UPSR nya 5A shj yg blh msuk sklh nie....
but aku bknnya form 1 kt sklh nie...

aku form 1-5 sklh kat lain...

then form 6 bru la d sklhkan d cni...

aku vangga leh msuk sklh ni...

sbbnya aku leh jmpa kwn2 aku yg very the giler2 yg kt atas tu...hehe....

byk kenangan ak d sklh nie...

kngan suka n duka...

nnti la d lain entry aku crita lg pebenda yg suka n duka ye uols...


sempena tahun baru hijrah nie aku nk ucpkan kpd rakan2 ku semua....

salam maal hijrah tahun 1430M...

semoga kalian beroleh keberkatan d bulan yg mulia ini...AMIN...

Sunday, December 28, 2008

anniversary yg ke 4

tanggal 28 december 2008 genaplah hubungan aku n my hubby yg ke 4 tahun...
pejam celik2 dh 4 tahun relationship kitaorg...
aku harap hubungan cinta aku n dia berkekalan hingga ke jinjang pelamin...amin...

SmileyCentral.com

terima kasih syg...
krn sudi menjadi temanku dikala aku sedih n gembira...
engkau lah sumber inspirasiku selain mama n papa...
terima kasih yg amat sgt drku utk dirimu...

SmileyCentral.com

perancangan nk membina mahligai indah tlh dipatri...
namun masanya belum tiba...
mungkin selepas aku habis belajarkah or pape je lah...hihi...
bila masanya dh tiba aku wat pengumuman mcm mawi tu ek...
ops tidak...!!!!
aku x suka glemer2 sebegitu okeyh...

SmileyCentral.com

sekian wassalam....

Friday, December 26, 2008

tag from mama qaseh

Rules :-
Tag - Handwriting

The rules:
1. Your name / username
2. Left handed or right handed
3. Favorite letter to write
4. Least favorite letter to write
5. Write “The quick brown fox jumps over the lazy dog”
6. Tag 6 People


10 thing about me

1) nama penuh ku normadiya bt muliyadi...dlu msa sklh menengah kwn2 suka pggil ak prof.madya...haha...
perasan gler kan...nk jd prof byk lg step yg kn aku lalui...

2) aku dilahirkan pd tarikh 1 september tahun 1986...now umo aku 22 tahun...thun dpn dh 23 thun...skjap je msa berlalu...dh tua dh aku nih...hihi...

3) aku ank pertama drpd 6 org adik bradik....3 laki-laki n 3 perempuan...balance kan...bijak2 mama n papa aku merancang kuarga die...haha...but, semua tu ketentuan allah swt....

4) skrg aku study kt kolej legenda N9...ambil jurusan quantity surveying in BI la...but in Malay Ukur Bahan...more to costing building...ssh jgk aih bljr bnda alah nie...mau botak kepalo den...

5) aku berasal dr negeri terengganu darul iman....negeri yg terkenal ngn keropok lekor...uwaa...nk mkn kepok...lama dh x mkn...nk balik......hukhukhuk...

6) aku seorg yg happy go lucky n teratur yg amat...kdg2 ak riman ngn sikap ak yg very the teratur itu...tp dh xleh ubh dh...redha je lah..huhu...but klu sape2 yg wat lawak msti ak ketawa berdekah2....

7) aku suka mngusik rumetku...uols nk taw knp...sbbnya die tu melatah...dats y i suka usik die...i like.....haha..

8) aku suka mkn...dats y bdn aku besar...haha...tp my baby boy ckp i like u n i love u jgk...ntah ak pn heran...cmne tu ek...kna pikir nie...huhu..

9) aku ni orgnya kna ada mood jgk lah...klu mood x elok mai siap lah...sape2 yg wat slh ngn ak kna la korg kna sembur ngn ak...expecially my baby boy...tp pd hakikatnya die x berslh...tp ak yg wat mslh kt die...ntah lah...ak pn heran ngn prangai ak sdri...

10) aku syg my baby boy ku....(no 10 nie melencong dr 10 thing about me)...ngeh3...


thnx mama qaseh...lieya dh langsaikan hutang mama ni taw...
salam syg wat baby girl mama qaseh tu k...so sweet la die...hehe....mmmuahh..=)

salam...
aku geram btl la ari nie...
geram sbb xleh nk upload pic dkt blog....
sakit hati yg amat...
ak bru je planning nk jwb TAG dr kengkawan ak...
alih2 intenet plk wat hal....
bg gua panassss je tenet nie....
geram au....
klu la tenet tu mcm benda2 yg leh d pegang...
mau nyer ak campak lam tasik dpn kolej haku nie...
bg ikan mkn...
xpun bg anjing mkn....
eeeee......................
gerammmmm akuuuuu..........!!!!!

p/s: lieya emosi skit mlm nih...hrp maaf ye klu ada yg baca n3 nie...ayat ku amat lazerrr.....;p

Thursday, December 25, 2008


mlm nie lieya try wat header....
header dh siap d edit sgla bgai dh...
tp bla publish jd gedabak besar...
x cantiknya...
tp mmg header lieya x cntik pown...huhu...
but lieya try wat yg sebaik mgkin...
actually percubaan pertama lieya dh nmpk hasil...
tp lom berjaya nk d publish lg....
cmner nie kwn2.....
sedih la....

sape leh tlg lieya....
please...help me.....!!!!!

Wednesday, December 24, 2008

kad lagi..yea2..!!!


terima kasih kpd riana coz sudi bg award nie...jutaan berbanyak2 terima kasih dan terima kasih n terima kasihhhhh...aiseh,,,brp byk kasih daa...kasih d terima la...hehe...anyway bak kate award dr riana ni "Jika di kata embun itu suci..suci lagi pengorbanan dan keikhlasan..jika dilihat pulau itu indah, indah lagi sebuah pertemuan..jika di rasa mutiara itu bernilai, bernilai lagi sebuah persaudaraan..."

sama2 lah kita mngeratkan tali silaturrahim kita beramai2....bersaudara adalah sunnah nabi...

salam sayang,
-lieya lieyani-


Tuesday, December 23, 2008

Ingin Tahu

Lirik Ingin Tahu - Erra Fazira


Tidak Sukar Untuk Ku Membaca Hati Mu
Bila Mata Lebih Lantang Bersuara
Apa Kupercaya Dedaun Mekar Di Pepohon
Rupanya Gugur Di Musim Luruh

Dalam Diam Cinta Kau Merubah Hati
Dalam Diam PersimPangan Menanti
Bila BerdamPingan Jalinan Mesra Tiada Lagi
Tiada Sinar Kasih Menyinari....
Mungkin Diri Mu Dah ada PenGganti
Yang Melukis Senyuman Hati Mu Dah Dicuri
Mungkin Juga Diriku Sudah MenyusahKan Tidak Sempurna Lagi
Apa Itu Kah di Hati


Demi Kasih Kita Katakan Lah Sayang
Hanya Awan Mendung Yang Kan Menanti Kita
Tak Guna Berpura Jika Hati Tawar
Demi Kasih Kita Ikhlas Lah Padaku
Masih Kah Punya Ruang di Sudut Hati Mu
Atau Dah Tertutup Pintu Di Hati Mu
Katakan Ku Ingin Tahu - Ingin Tahu
Kerna Masih Sayang Kan Mu
Ho..Ho.

Dah Ku Faham Bibir Enggan Berbicara
Mungkin Tak Sanggup Lihat Ku Kecewa
Setelah Sekian Lama Impian Di Bina Bersama
Namun Takdir Punya KisaH Berbeza
Tak Ku Bayang Pedih Rasa Di Hati
Tak Pernah Ku Alami Tak Bisa Di Ubati
Tanpa Mu Di Sisiku bagi hilang punca
Ku Hilang Segalanya Hanya Kau Saja Ku Cinta


Demi Kasih Kita Katakan Lah Sayang
Hanya Awan Mendung Yang Kan Menanti Kita
Tak Guna Berpura Jika Hati Tawar
Demi Kasih Kita Ikhlas Lah Padaku
Masih Kah Punya Ruang Di Sudut Hati Mu
Atau Dah Tertutup Pintu Di Hati Mu
katakan ku ingin tahu- Ingin Tahu
Kerna Masih Sayang Kan Mu

Ho..Sayang Kan Mu
Ku Ingin Tahu.....

ntah knp bla dgr lgu nie hati ku rasa sedih dan sayu...
tersentuh hati ku bla tiap bait2 lirik ini mngingatkan aku pd si dia....
aku trlalu rindukan dia....
ya allah....
hanya engkau maha mngetahui prasaan hambamu tika ini....
rindu di hati mencengkam kalbu....
mungkin dlm hal ini hanya dikau maha mngetahui....
mungkin aku yg bersalah trhadap dirinya....
melayan dirinya sebegitu rupa...
walhal dia x bersalah....
aku yg banyak bersalah....
tp ku akui aku EGO.....
x mahu mengalah dlm apa jua keadaan....
namun, aku akn cuba sdaya upaya utk menjernihkan smula antara aku & dia....
insyaallah....AMIN.....=(

Monday, December 22, 2008

entry x taw tajuk...


salam uols...
ari ni ak xtaw nk hapdet ape...
mata ngntuk...
tp skg ak ngh mesin bju...
nnti bla dh siap bsuh nk kna jmur agi...huhu....
malas adeh...bibik!!!...........

xde mknanya kt asrama nk ada bibik...
bknnya kt umh kan...huhu...
actually ak nk cite la psl mlm td...
tgh2 syok wat kije contractual procedure + measurement C.....
tiba2..................tup,,,,,golap gelita.....
aiseh,,,takut yo eden....kolej ku blackout...
xde api...huhu..pastu pew lg...dak2 laki wat rusuhan...
bkn rusuhan ape pn...
just dieorg teriak bagai tarzan dlm hutan tu...
bising giler...riuh+ gamat suasana msa tu...
pastu ada lg....
dieorg bwk moto laju2...bwk kete laju lah sgla bgai...
psg muzik kuat2 round2 kwsn hostel...x ubah mcm org x bertamadun...
mula2 cm meriah gak....
tp lama2 cm BODOH plk....
bla d pk2 cmni ker bdk melayu...bru je xde letrik...
dh ngamuk sgla bagai...mb nk perhatian kot...ahaks...ntah hape2 lah diaorg tu....
time xde letrik nih kul 12 lbh something like that la...
ada balik lam kul 2 a.m...

so, conclusionnya.........
kije ak x siap...wakakaka....
subjek CP (contractual procedure) lecture nk pg td...
tp oleh krn kjadian sebegitu x siap la kije aku tu....
pg td kna bebling smpai 2 jam u....
dr start klas smpai habis klas....
huhu.....



so, moral of the story??????
erm,,,,lu pk la sdri......;p
ops,,,lieya pk la sdri...kuikuikui...(~_~)

Saturday, December 20, 2008

ALPHA LIPID LIFELINE

sory gambar senget lupa nk rotate...hahaha...

dah seminggu lbh ak mnum susu nie...susu nie bgus taw...klu sape2 yg ada pnyakit dalaman mahupun luaran klu mnum susu nie insyaallah pnyakit trsebut akn pulih...tp tu semua kuasa tuhan kan...kita x mampu nk mgatasi zat allah tp kita sbg hamba msti berikhtiar utk pulih...

actually sblm ni mama ak ada pnyakit asma n ada mslh ngn gegendang telinga dia...tiap2 bln kna g hospital besar jmpa doktor pakar...mama ak nie dh mcm2 ubt die ikhtiar mkn nk kurgkn 2 pnyakit kronik die tu...tp satu hari kwn nye syorkan susu nie...mama ku klu utk kesihatan die x syg duit...biar mhl (RM 180) aslkan mujarab...tp dgn susu nie alhamdulilah mama ku skg dh OK...dh x mcm dlu dh...klu kije kuat ckit siang hari n then mlm tu msti dtg asma die n kdg2 papa ak ajak g hospital besar n pastu kna pegi dkt bhgian kecemasan...klu die dh kronik dktr msti nk tahan suh duk hspital...tp mama ku xnk...sbb pk kan adik2 ku kt umh sape nk jg n kije die msti delay...

msa nk dtg kolej ahad lepas mama ku bekalkan susu nie utk ak...so, pg2 sblm g klas ak wajib mnum susu dlu...susu nie ada byk khasiat expecially for student blh mencerdaskan minda n bdn pn jd cergas...xde lah lemah, letih n lesu je pegi klas...selain itu susu nie juge blh merawat pnyakit strok, pnyakit sendi, pnyakit kulit, pnyakit jntung n byk lg....but for the most important about this is "HALAL" even from New Zealand...

thnx to my mum coz give me this milk...love u so much mama....mmmuaaah...

Friday, December 19, 2008

ewah2 tjuk n3 nie bkn main speaking london lg kan...xleh blah ah...haha...anyway ak dpt award lg ari ni...award nie dtg nya dr rumet ku pieja a.k.a seroja kejora...thnx ye yang....smga prshbtn kita brkekalan smpai bla2...wlau kta dh x brsama lg after finish study next sem ingt ak dlm doamu keyh...huhu...

dpt kad cumel yea2...

kad ini dtgnya dr kak ros...mekasih byk2 ye kak ros...shayang kak ros shangat2...d harap persahabatan kita berkekalan wat selamanya...dan kpd bloggers ku yg lain mekasih jugak sbb sudi jd kwn lieya slama nie...klu ada slh n silap hrp lah d maafkan...kita sbg manusia d atas bumi tuhan tidak semuanya sempurna...bak tajuk lagu simple plan lah "im sory i can be perfect"....

lieya lieyani always mish u...(~_~)

Thursday, December 18, 2008

tag from widydib

Three Things That Scare Me :

1. Allah SWT

2. hantu

3. Kucing...hehe lawak je tkt kucing kan...but it is true..


Three Peoples Who Make Me Laugh

1. my roomate pieja seroja

2. my hubby...kdg2 la...

3. my lil bro (syafiq)


Three Things I Hate

1. org yg pengotor

2. manusia yg x brtggungjwb

3. of cos la org yg hate ak then ak kna la hate die...ptt x...rsa ptt..hehe...


Three Things I Don’t Understand

1. i like shopping..but if no money only window shopping..i really dont understand y...

2. bnda yg ak x phm mb ak dont understand...hihihi...

3. kenapa msti moody wlaupn die x brslh...huhu..


Three Things I Want To Do Before I Die

1. nak brbakti kpd mama n papa dlu

2. nak kawen...hahaha...

3. nak ada family sdri...hehe...


Three Things I Can Do

1. i can cook..a little bit la...

2. i can eat...can eat ni of cos la kan...

3. i can sleep..can sleep pn sama spt d atas..haha..


Three ways To Desrcibe My Personality

1. Baik

2. Pemurah

3. Happy go lucky

4. Sabar

5. penyayang


Three Things I Can’t Do

1. menjahit

2. melihat buaya...ak tkt ngn buaya..haha..lawak jer...

3. tidak minum selama 1 hari...ak ska mnum especially air masak...


Persons I Want To Tag

1. x mo tag sape2...hihi...

Wednesday, December 17, 2008

PAKA Terengganu...!!!

time blik kg ari tu...ak n pieja singgah d paka jap...singgah umh kwn ak yg 1 sekolah dlu msa form 6 nma die munie....ak naik bas dr hentian putra kul 10 mlm n then smpai kt paka tu jam 4 pg cmtu lah..pastu munie mai amik...cuaca sjuk gler pg tu...mklumla musim ujan kan skrg...kt trg x benti2 ujan...mmg syok ar klu blh tdo lelama nih...ak mmg hantu tdo..muahaha...smpai umh munie lam kul 5 cmtu la...ak tggu munie ada la lam stgh jam...lama tu...mna tak nyer...kete die kna block d jiran sblh...kecian kwn ak nih...alih2 mai la ngn kak ape tah nma die naik moto...usaha nye lah kwn ak nih...demi membe2 die usaha la nk wat yg trbaik kan...huhu...

bla smpai je kt umh munie ak tdo x sdr diri...kul 11 bru bgun uols...giler membuta kan...hahaha...pastu munie ajak g ronggeng jap kt bandar paka...so, ape lg bab2 brjln2 ni ak soka...ngeh3....ptg tu ak, pieja n munie g jln2 kt pantai paka...alhmdulilah ptg tu cuaca molek...so, blh la ak g kt pantai...release tension jap...fuh,,,lega dpt nengok pntai uols...stu ketenangan yg x dpt d gmbrkan ngn kata2....

kenanganku brsama muniey n pieja d pantai paka..fuh, rsanya best bangat...tp hari dh ptg...ank dara x elok blik lwt2 kan...hehe...muniey thanx coz ajk ak jln2 k...klu xde die x merasa la ak nk jejak kaki kt paka nie...huhu...

mlm tu plk ak kuar lg...but, kli nie ak kuar ngn member lama aku msa form 5 dlu...after spm 2003 lgsg dh x jmpa die...mklumla die duk jauh...die duk kat paka ni jugak...ak duk kt kuala trg...dr KT nk ke paka mkn masa 2jam lbh...tu yg mmbuatkan jarak antra ak n die tu jauh...huhu...kwn ak nie nma die norzurida...mlm tu die ajak ak g MESRA MALL yg bru bukak kt kemasik tu...paka ngn kemasik dkt je...tp jln die melalui kerteh au...terpegun ak mlihat keindahan kerteh tu...mklumla kt ctu kan tpt proses minyak petronas n ada tenaga nasional punya janakuasa utk 1 msia...mmg cntik ah...ak lupe nk snap gmbo kwsn tu..so, xleh la nk tepek kt blog nie...sory ye kwn2...hihi...

kpd kwn2 ku mek nor (norzurida) & muniey time kasih byk2 ye yunk..jasamu akn ku kenang smpai bla2...time kasih bwk ak ronggeng round2 area paka tu...mish u so much...

Tuesday, December 16, 2008

Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".

Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.


Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh keheranan.


Bai itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam. "Habis, mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa.


"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua babi itu adalah ibubapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodohrupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menajdi babi, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya.


"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi.

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. 'Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepasa kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."


Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."

Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.


Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.

Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.

Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur.


Erti sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit, tetapi sayang seorang anak pada kedua ibubapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah.

award..!!!


ak dpt award dr cik lieza....thnx lieza bg kt lieya award nie...eh2 nma kite dkt2 sama la...cuma 1 huruf je kna tukar...hihi...lieza ni bru je pas ajar lieya edit2 gambar...waaaa,,,,skg lieya dh pndai edit2 gmbr...tocei2 lieza aka cikgu ku...shayang kamoo bangat...=)

kad raya...

ni ler kad raya from adeqq..thnx ye coz bg lieya kad nie...sory 4da late publish this card..lieya ngh brcuti aritu...cti semester blik kg leh main bnjir...hehe...anyway time kasih byk2 yea....=)

Monday, December 15, 2008

we come back.!!!

salam fwens....

ari ni ak bru je smpai kolej...lam kul 4.30a.m smpai kt hentian putra KL...mata ngah ngntuk gagah jugak p kt KTM putra nk blik btg benar tmpt kolej ku....train smpai lam kul 5.30a.m...train 1st...
smpai kolej lam kul 7a.m....alhmdulilah akhirnya slmt smpai juge ak...

ari ni ak x hapdet blog la uols...penat x ilang lg...mata da ngntuk da...tido dlu yea...to all my fwens yg sdi jenguk n brkunjung ke blog lieya nie lieya ucpkn time ksh...komen2 uols n komen kt chatbox tu nnti lieya bls k...

salam syg dari......
-lieya lieyani-

Saturday, November 29, 2008

Di sebuah kampung tinggal seorang lelaki tua yang sudah bertahun-tahun kematian isteri. Dengan arwah isterinya itu dulu dia dikurniakan tiga orang anak lelaki.



Semuanya sudah remaja. Anak pertama bernama Anis, kedua bernama Harben dan ketiga bernama Amsal. Akan ketiga-tiga ini yang paling disayangi ialah Harben. Sayangnya dengan Harben langsung tidak diberinya keluar rumah. Si polan ini sayang juga dengan Anis.



Kadang-kadang dibawanya juga keluar rumah, ke pekan, ke penambang (jetty) dan ke sekitar kampung. Almaklum anak yang ketiga iaitu Amsal kadang-kadang langsung tak diendahnya.. jadi merayau-rayau lah si anak ini ke sekitar kampung dan sampai ke pulau seberang. Kurus kering badannya kerana jarang diberi makan.



Hendak dijadikan cerita, suatu hari yang mendung raja yang memerintah kampung itu dari pulau seberang telah memanggil si polan ini pergi mengadap. Susah hati lah si polan ini sebab badannya sudah tua, terpaksa pulak mengayuh selat nak ke pulau tersebut. Lagi pula musykil hatinya. Apa yang dimahukan si Raja itu.



Maka dipanggilnya si Harben.



"Harben, tolong hantar ayah ke pulau seberang..Tuanku Raja memerintahkan ayah mengadap..boleh ya nak?"



Apa yang dijawab Harben?



"Minta maaf lah ayah. Masalahnya Harben tak pernah keluar rumah jadi macamana Harben nak hantar ayah ke sana sebab Harben tak tahu jalan. Kalau mahu, Harben hantar sampai depan pintu saja lah, ye ayah?"



Mendengar jawapan si Harben sedihlah hati si polan ini kerana anak yang disayanginya tidak boleh diharap.



"Baiklah kalau begitu" jawabnya sedih.



Dipanggilnya pula si Anis.



"Anis, tolong hantar ayah ke pulau seberang..Tuanku Raja memerintahkan ayah mengadap..boleh ya nak?" Apa yang dijawab Anis?



"Minta maaf lah ayah. Masalahnya Anis tak pernah keluar dari kampung ni jadi macamana Anis nak hantar ayah ke sana sebab Anis tak tahu jalan. Kalau mahu, Anis hantar sampai hujung kampung sajalah, ye ayah?"



Mendengar jawapan si Anis itu sedihlah hati si polan ini kerana anak yang disayanginya ini pun tidak boleh diharap juga.



"Baiklah kalau begitu" jawabnya sedih. Dipanggilnya pula si Amsal.



"Hei Amsal,tolong hantar ayah ke pulau seberang.. Tuanku Raja memerintahkan ayah mengadap.." Lalu Amsal menjawab,



"Baiklah ayah" tanpa sebarang alasan.Menyesallah dihatinya kerana tidak menyayangi anaknya Amsal akan tetapi dia sanggup melakukan apa saja untuk ayahnya.



Lalu pergilah si polan mengadap Raja. Harben menghantar di pintu pagar rumah, Anis menghantar sampai ke penambang dan si Amsal mengikut ayahnya mengayuh kolek. Sedang mengayuh itu, tidak semena-mena ribut melanda dan hujan lebat pun turun.



Terkial-kiallah mereka mengayuh dan disebabkan si polan yang dah tua dan si Amsal yang kurus kering karamlah mereka berdua terkubur di lautan.



Sekian adanya.



APA PENGAJARAN CERITA INI.



Adapun anak-anak si polan ini ialah sebenarnya kehidupan lelaki tua ini.



Harben ialah HARTA-BENDA,

Anis ialah ANAK-ISTERI, dan

Amsal ialah AMAL-SOLEH.



Lazimnya manusia sayang kepada Harben dan Anis tapi tidak pada Amsal. Di mana bila manusia itu mati iaitu pulang kerahmatullah (mengadap Raja) yang dapat dibawanya hanyalah Amsal. Harben tinggal dipintu pagar dan Anis tinggal di penambang (di tepi kubur).Oleh itu dalam kita mengejar cita-cita di dunia ini jangan lah lupa dengan akhirat dan rukun Islam yang lima .



Sama-samalah kita mendapat kesenangan di dunia dan di akhirat.

sekadar renungan

Baca dan hayati intipatinya sampai habis! Harap berkesan di dalam hati dan menjadi pedoman hidup hari2...

Mungkin begini la kita sebenarnya.. .. RENUNG-RENUNGKANLAH ...

Seringkali kita meminta perkara yang macam2 seolah2 itulah yang terbaik untuk kita. Persoalannya, tahukah kita apa yang terbaik untuk kita? Kalau kita dilahirkan miskin, kita sering berdoa untuk menjadi kaya. Hendak mengubah kehidupan, kita kata. Tapi kita pastikah kekayaan itu yang terbaik untuk kita?

Atau kita dilahirkan pendek, atau terlalu tinggi, atau hitam atau berpenyakit. Tentunya kita mengharap2kan keajaiban untuk menjadi manusia yang sempurna atau sekurang2nya 'just nice'. Mungkin juga kita terbabit dalam kemalangan yang mengorbankan orang yang tersayang. Pasti tercalit dalam hati keinginan untuk mengembalikan masa itu supaya kemalangan itu dapat dielakkan dan nyawa orang kesayangan kita juga selamat.Kan ?

Persoalannya, adakah apa yang kita perolehi sekarang ini bukan yang terbaik? Adakah Allah itu zalim atau pilih kasih dengan memberi sesetengah orang nikmat manakala setengah lagih azab? Bukankah Allah itu Maha Adil? Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Bukankah Allah itu Maha Bijaksana? Jika begitu, mengapakah ada sesetengah dari kita yang bernasib malang manakala sesetengah yang lain bernasib baik sepanjang hidup mereka?

Sebenarnya, kita adalah apa yang kita minta (we are what we wish for). Kadangkala tatkala kita berdoa, kita sendiri kurang faham dengan apa yang kita minta. Adaorang berdoa minta selamat. Akan tetapi Allah berikan dia dari sihat jatuh sakit. Dari kaya jatuh miskin. Dari jelita jadi huduh. Bagaimana itu? Itu hanyalah sebagai ujian kesabarannya. Seandainya imannya tetap kuat, insyaAllah dia akan selamat di akhirat kelak..

Selamat juga, bukan? Adakah Allah menolak permintaannya? Tidak! Bahkan Allah meletakkannya ke tempat yang lebih tinggi. Begitu juga dengan keadaan saya baru2 ini. Hidup dikelilingi hutang lapuk.

Pening kepala nak bayar. Interest makin meningkat. Ibu mana yang tak kasihan lihat anaknya susah hati? Satu hari tu ibu saya beritahu saya yang dia tiap2 hari berdoa minta saya dapat banyak duit. Dia simpati dengan saya katanya.

Saya katakan kepadanya. Kalau banyak duit, tiap2 bulan saya dapat, Alhamdulillah. Saya katakan padanya kalau mahu berdoa untuk saya,
berdoalah semoga hutang lapuk saya selesai. Saya beritahunya ketika sebelum Zuhur. Zuhur tu juga dia telah tukar doanya dan Alhamdulillah, petang itu juga saya nampak jalan penyelesaiannya. Doa ibu itu berkat . Sekarang, Alhamdulillah ringan rasanya beban di kepala saya. Maha Suci Allah...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Sedang Nabi saw telah menasihatkan agar kita melihat orang yang dibawah. Jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak. Saya sendiri mengalami perkara ini. Dan saya percaya ramai yang turut mengalaminya. Siapa yang taknak gaji besar, kan ?

Masa saya grad, ekonomi negara benar2 sedang menjunam. Saya ke hulu ke hilir mencari kerja. Akhirnya saya bekerja sebagai operator di kilang metal stamping. Gaji RM400 sebulan. Tiada OT. Tolak itu, tolak ini, dapatlah RM350. Hm... Cukup? Dah tentu tidak. Ketika itu saya hanya memiliki sebuah motor Yamaha 110SS hadiah ayah sempena dia dapat EPF. Isi minyak dengan makan dah habis. Ketika itu saya fikir, dapat gaji RM750 pun jadilah.

Kemudian saya bekerja sebagai Lab Technician. Betul2 saya dapat RM750. Cukup? Tak juga. Masa tu saya mula terfikir. Dapat gaji RM1500 pun dah cukup. Allah tunaikan lagi. Bekerja pula di petrochemical plant. Sebagai trainee, dapat la RM1500 sebulan. Ya Allah... tak cukup juga. Sebab masa tu saya dah beli kereta Iswara . Saya fikir, dapat RM2500 cukup la. Tapi bila dapat banyak tu, saya tukar kereta pula. Kesimpulannya tak cukup juga!

Memang takkan cukup. Nafsu itu adalah benda yang paling besar! Sekarang, ketika kawan2 saya berlumba masuk syarikat lain yang offer gaji 2 - 3 kali ganda, saya tetap di sini. Kalau ada yang bertanya kenapa saya tak ikut mereka, senang saya katakan. Saya selesa di sini. Kalau solat saya panjang, bos tak pernah marah. Sedang rakan2 saya di syarikat baru dibenarkan solat hanya dalam masa 5 minit sahaja.

Kini saya dah pandai mengatakan cukup. Cukuplah sebanyak ini yang Allah beri. Sekiranya diberi lebih, Alhamdulillah. Sekiranya semakin kurang, semoga Allah perkuatkan iman saya menghadapi dugaan mendatang. Yang penting bagi saya, apa yang saya perolehi ini halal dan diberkati. Pesan Nabi saw kepada Saiyidina Ali ra supaya jangan mengira2 rezeki untuk hari esok kerana Allah menurunkan rezeki pada tiap2 hari . Ini benar2 terkesan dalam hati saya.

Tapi bukan bererti kita tak boleh mengejar yang lebih baik. Kejarlah dunia seperti akan hidup 1000 tahun lagi. Tapi dunia itu ibarat bayang2. Makin dikejar makin ia lari. Kejarlah akhirat seperti akan mati esok hari. Kerana akhirat itu umpama matahari. Makin kita kejar akhirat (matahari), dunia (bayang2) akan mengejar kita. Rezeki itu hak Allah maka bermohonlah kepada Yang Memiliki rezeki itu. Kerana tiada rezeki untuk kita tanpa ada izin dariNya.

Terjadi kepada kenalan saya. Dengan gaji RM1000 sebulan, nak bayar ansuran rumah, nak isi minyak motor yang makin naik, duit lampin anak, duit makan, tinggal pula di JB, memang tak cukup. Sering dia mengeluh. Di tempat kerjanya pula dah lama hadkan OT. Kesian dia. Selalu dia cakap dia nak cari kerja lain. Dah banyak dia apply tapi tak dapat2 sebab tiada kelulusan dan umur pun dah makin lanjut.

Atau setidak2nya dapat banyak OT. Saya katakan padanya, besar periuk besarlah kerak. Sekarang dia pakai motor. Kalau gaji besar lagi, mungkin dia pakai kereta. Besar mana pun tetap tak cukup. Tapi... Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Akhirnya Allah tunaikan permintaannya. Tiba2 dia dapat banyak sangat OT. Hari2 balik rumah sampai tengah malam. Langsung tak rehat. Main dengan anak pun 2 -3 minit masa pagi sebelum ke tempat kerja.

Bila jumpa, dia cakap dah penat. Tak larat nak OT. Saya ketawakan dia. Bukankah ini yang dia minta? Ya, katanya. Tapi dia dah tak larat. Hari Ahad je dia dapat rehat. Bila nak main2 dengan anak? Kesian anaknya. Ke masjid pun hari Jumaat saja sekarang ni... Saya katakan padanya, kita tak boleh dapat segala2nya. Dia nak duit, Allah bagi duit. Tapi dia hilang kehidupan dan masa dengan anaknya. Itu adalah permintaannya. Bersyukurlah Allah telah menunaikan.. -.

Kalau nak dikongsi, terlalu banyak rasanya apa yang saya lalui. Saya pasti, saudara2 semua juga ada lalui perkara yang sama. Di sini, bukan niat saya nak mengajar. Bukan juga nak menunjuk pandai. Saya hanya mengajak saudara2 sekalian terutamanya diri saya sendiri untuk berfikir. Apa yang kita buru? Apa yang kita cari? Apa yang kita dapat? Berapa kali pernah kita bersyukur dan berapa kali pernah kita katakan cukup?

Cukup atau tidak apa yang kita ada, bergantung kepada cukup atau tidak kita bersyukur ke hadrat Allah. Juga bergantung cukup atau tidak kita tambat nafsu kita. Yang penting tiap kali selepas solat, berdoalah pohonkan Allah berikan yang terbaik buat kita.. Nabi saw pernah memberitahu, orang yang tidak berdoa selepas solat adalah orang yang sombong. Dalam hadith yang lain, Baginda saw berkata orang yang sombong adalah syirik kerana hanya Allah yang layak untuk bersifat sombong..

Wallahu'alam.-..

Ya Allah! Ampunkanlah kami ya Allah. Selama ini kami leka. Selama ini kami lalai dalam mengejar nikmat dunia hingga kami lupa janji nikmat syurga Mu. Cukupkanlah kami dengan apa yang Kau beri. Dan jadikanlah kami insan yang tahu bersyukur. Amin... Ya Rabbal 'Alamin...

Apabila Allah menentukan sesuatu ke atas kita, percayalah itu adalah yang terbaik. Hanya mata kita yang diseliputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian. Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? 'Grass is always greener on the other side'. Kan ? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Akhir kata, berlajarlah untuk berkata CUKUP....ALHAMDULIL -LAH ......'
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, andai diri tak sehebat SULAIMAN.
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA.
Tak perlu mencari teman seteguh IBRAHIM, andai diri tak sekuat HAJAR

dan mengapa didamba teman hidup sesempurna MUHAMMAD, jika ada keburukan pada dirimu.


Sekadar pandangan ikhlas dari seorang hamba Allah yang tidak sempurna semuanya.

sani express

esk ak akan blik ke kg utk beberapa mggu...so blog, fs, ym & my rakan akn sunyi seketika waktu...al maklum je la umh ak xde tenet...huhu...xpe lah...ak x kisah pn ada tenet ke xde ke....yg pntg ak dpt blik umh jmpa mama papa n adik2 ku yg ku rindui slama nie....erm, 4 my lalink pown i miss u gak...x sbr nk jmpa si dia trsyg nih...die kt trg sana...aku kt n9 nie ha....jauh tu uols...tu yg smgt brkobar2 nk blik nih...hihi....


blik sana tntu nya naik bas express kan...nk naik flight mhl wooo...x mmpu den...so, naik bas je la..bas skg dh super vip taw..seat besar klu tdo siap leh angkat kaki lg..xde la kaki tu trjuntai ke bwh aje...klu gtu lenguh wooo....bas sani nie bas peberet aku taw...klu nk blik ganu ke n dr ganu nk dtg cni msti cri bas ni...klu dh abis tiket bru la changes amik bas lain...bas nie skg dh jd 2 tgkt dh....mcm umh 2 tgkt lak dh bas skg ni ek...
see my tiket..cumel kan..colourful warna tiket bas die...korg nmpk x tulisan tu...hentian putra-kuala terengganu...RM 39.00 dlu RM 30.00 je..skg dh naik surcaj 30% jd 39.00...dh naik 9 hinggit...mhl tol la tiket bas skg....haduyai...nk blik pnya psl x kesah la mhl ke murah kan....

esk ak brangkat la blik kg...naik kt hentian putra KL...see u next entry yea ma frend...doakan aku slmt smpai...amin....time ujan2 ni hrp2 la abg pmndu tu mnjd pmndu brhemah...huhu...

Friday, November 28, 2008

ari nie ak ada group project presentation....mlm td punya la nebes smpai xleh nk tdo...pusing kiri x kena...pusing kanan x kena...kdg2 ckp2 sdrian dlm ati....bedebau punya psl la kan...ak bkn bedebau nk present but ak tkt klu kna tnya soklan ke mrh ke hape ke...tp klu kta yakin xde mknanya tu sume kan...tp tu la prasaan je yg lbh...huhu...

actually pg ni kul 6.30a.m ak da bgn da...pnya la excited ak kan...huhu...mana taknya hari yg d tggu2 dh tba...mcm nk kawen plk kan...uish...kwen lg pressure maaaa....huahuahua...erm, mggu nie ak plk xleh solat...Allah Bg Cuti la kan..tp klu tak, blh la nk ngaji bca yassin ke pg tu n doa sgla bgai kan...tp nk wat cmne...just bykkn selawat je la dlm ati......

before g presentation harus amik gmbr dlu ngn rumet ku si seroja nih...muka pucat oooo c tudung putih tu....hiks...;p


kul 9 mr chan dh suh g QS studio...aku presentation kt ctu la...on da way nk g tu terserempak ngn miss ezlin on da way nk g studio gak..lam ati nih mak aih dup dap2 kencang....kalah nmpk antu...knp ak brperasaan cmni ek...ntah lah ak pn x taw...mb kegarangan miss ezlin yg wat ak jd cmni kot...ahhh,,,,, abaikan la prasaan nih...yg pntg ak dpt wat yg trbaik nnti....insyaallah.....

see ma face yg selebet itu,,,,mcm dh hape dah...pkwe tgk x brkenan nk wat awek...haha...zai yg sntiasa confident lam ape jua situasi...huahuahua...

ma fren before presentation...slide dh get ready dh kt dpn tu...tggu kdtgn juri jer...lecturer2ku x dtg lg...so, i will be waiting them.......penantian satu penyiksaan....;p

mcm nie la kekdahnya ak presentation td...but nie kmpulan eira n the geng...so, gmbrnnya mcm ni la uols... then speak english n then must be has eye contact with audience n lecturer, body language also can expose,,more and more and more...slide xleh tgk mna..tp ku tgk juge...kihkihkih...so, akhirnya selesai sudah prjuangan ku lam group project nih...to all my fren yg pasni dh g praktikal training ak hrp korg wat la yg trbaik keyh...ak sntiasa rindu kan korg expecially eira, kak mira, dayah, helmi n lain2 lg...ak lbt lg nk praktikal...lg 2 sem ak praktikal lah...

to all my lecturer thanx 4da crictics it is very tuff but im glad with u coz its good 4 me n 4 my frens...thnx a lot....miss ezlin, miss dayah, miss mazura n my supervisor mr chan....=)

Thursday, November 27, 2008

ASSALAMUALAIKUM. ..

bagus kisah nih..bacalah. .sesungguhnya tiada kuasa lain yang dapat
menandingi kekuasaan Allas swt..amin

kisah penjual tempe

tempe + bergedil


moga menjadi iktibar.

Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang
perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan
menjualnya di pasar setiap hari.. Ia merupakan satu-satunya sumber
pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe
yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap
untuk pergi menjual tempenya, tib a tiba dia tersedar yang tempenya
yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh
jadi. Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya
beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum
menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam
suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat
akan firman Allah yang menyatakan bahawa Allah dapat melakukan
perkara-perkara ajaib, bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua
tangannya sambil berdoa , "Ya Allah , aku memohon kepadaMu agar kacang
soya ini menjadi tempe. Amin"

Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia
sangat yakin bahawa Allah pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan
tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia
pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu
menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih
tetap kacang soya.

Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang
jelas didengar oleh Allah. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan
berdoa lagi. "Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu.
Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata
pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe,
Amin"

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit
bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila
tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi
sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak
kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walaubagaimanapun keranakeyakinannya
yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang
jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan
pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai
di pasar kesemua tempenya akan mas ak.

Dia berfikir mungkin keajaiban Allah akan terjadi semasa perjalanannya
ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya
untuk berdoa. "Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku.
Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah
keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin". Lalu dia pun berangkat.
Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam
hatinya.

Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya.
Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan
hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan
jarinya setiap bungkusan tempe yang ada.

Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat
isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika
lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit
kecewa dan putus asa kepada Allah kerana doanya tidak dikabulkan.

Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah
satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma
duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa
tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi. Sementara itu
hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah
mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka
sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi
kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.
Namun jauh d i sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada
Allah, pasti Allah akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu
dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat
kali terakhir, "Ya Allah, berikanlah penyelesaian terbaik terhadap
tempeku yang belum menjadi ini."

Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita.

"Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum
menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk
mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga
seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe,
tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi.
Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia
berdoa di dalam hatinya"Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi
lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".

Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun
penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar
tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur
pada Allah. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum
menjadi itu.

Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa
hendak membeli tempe yang belum jadi?"
Wanita itu menerangkan bahawa anakn ya yang kini berada di England
teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan
ke England, si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum jadi lagi supaya
apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau
dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti di sana tempe itu sudah
tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah
pun dimakbulkan oleh Tuhan...

Moral:

Pertama: Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Tuhan sewaktu
berdoa, padahal sebenarnya Tuhan lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan
apa yang terbaik untuk diri kita.

Kedua:. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita
sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang
dipinta. Percayalah bahawa Tuhan akan mengabulkan doa kita sesuai
dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

Ketiga : Tiada yang mustahil bagi Tuhan

Keempat : Kita sering ingin Allah memenuhi hak kita sedang kita tidak
pernah mahu memenuhi hak Allah seperti menjaga SEMBAHYANG 5 WAKTU ,
menyegerakan solat, berkata-kata perkara yang berfaedah dan berpesan ke
arah kebaikan.. oleh itu, hantarlah kepada sahabat yang lain agar
kebaikan boleh sama dikongsi. Mudah-mudahan Allah suka dengan apa yang kita buat
(",) ....

Tuesday, November 25, 2008

lapor lah...

ngah2 mlm ni perut ku buat hal plk...lapo lak aih...asyik kruk krak je...tp aku tahan je lah..pastu rumet aku si seroja tu ckp lapo gak...then, die msk megi...ak pn ape lg...join die skli gak lah...tp die mkn dlu...sbb die g msk dlu...ak msk pas die msk...kuali ada 1 je...so, sharing is caring ler kekdahnya...huhu,,,

so, jom la sape2 nk teman aku mkn...ak mkn sorg2 je nie...rumet aku dh siap mkn dh...die tgglkn ak sorg2...jgn tgglkan daku.....sob3...xlah..x nangis pown...acah je....ape lg...kite enjoy.....

tag oh tag

Here are the rules:
1) Sertakan tiga keping gambar anda yang anda rasa paling seksi.
2) Tak semestinya tak berpakaian atau mendedahkan, mungkin anda rasa senyuman anda masa itu adalah seksi, sertakan!
3) Nyatakan kenapa gambar itu begitu seksi di mata anda?
4) Tag 5 orang yang seksi.

knp sy kate gmbr ni seksi...knp sy kate gambar ni seksi..(nada tu pntg + iklan petronas)....erm...maybe keadaan aku msa ni kot...
korg tgk dan perhati la sdri...ak no komen...ngh2 syok ak nk amik gmbr blh plk si berbaju pink ni lalu dgn slumber nya n tersnap la die pnya tut........................hahaha....mgkin d cni la terletak keseksiannya..hiks...

yg kedua gmbr ni seksi mb sebab warna pink yg terang menyala tu kot..ntah la...aku pn x pasti..tp bg ak yg ni dh ckup seksi...dah xde gmbr seksi lain dh yg blh ltk lam blog ak ni...nnti klu ltk yg over kna "gam" plk blog ak nie...huahuahua...

yg ketiga nie bg aku la pic ni seksi sbb mata aku dh ngantuk msa nie...ala2 mata sting gtu kan...mata kuyu..smbil memeluk bntal ushukku...hihi...

waduh2...lenguh akk mnjwb tag kamoo ni asiahaha...akk hrp kamoo berpuas ati la ye ngn jwpn akk nie...akk nie ngn sejujurnya bgtaw kt kamoo, akk x byk gmbo seksi2 nie...huhu...ala2 sopan gtu akkmu ini kan...hiks poyo....;p

thanx tag akk...ada jgk entry akk drpd xde lgsung...

ak xnk tag sape2 leh x..erm leh eh....hihi...

Monday, November 24, 2008

ELEMEN warna memberi pengaruh besar kepada penampilan diri seseorang.

Segelintir pakar aura mengatakan tidak semua orang sesuai dengan warna yang dipakai sehingga ia menidakkan penampilannya untuk kelihatan menarik.

Bahkan, pakar terapi warna memperincikan bahawa warna dan individu memiliki aura tersendiri yang mungkin tidak mampu diungkap dengan kata-kata.

Bagi sesetengah wanita, kepercayaan terhadap aura bukan hanya diterjemahkan dalam pemilihan pakaian yang dipakainya dari sudut luaran saja.

Menitikberatkan soal dalaman, bahkan hingga kepada coli dipakai, ia diperincikan dengan penuh ketelitian oleh golongan hawa.

Menurut Pengurus Pemasaran Avon Cosmetics, Hanim Sahrom, wanita menitikberatkan pemilihan warna termasuk coli dengan memilih beberapa warna popular dalam menjuruskan keperibadian masing-masing.

“Kira-kira 30 peratus wanita memilih coli warna hitam dan merah kerana ia mewakili keunggulan, kesungguhan dan kehangatan diri mereka.

“Kedua-dua warna itu sesuai untuk saat istimewa iaitu ketika mereka inginkan mesej untuk menggambarkan diri yang bersifat lantang dan terang.

“Warna hitam dan kuning pula turut memberi petanda efektif yang membawa erti ‘perasaan panas’ dan ‘suasana hangat’ atau petanda ‘berbahaya’,” katanya.

Biarpun warna coli memberikan seribu pengertian diri dan mewakili selera peribadi, beliau mengakui pilihan warna lain turut menggambarkan keperibadian dalam mencipta suasana dan cita rasa tersendiri.

“Warna menyebabkan mata bertindak balas terhadap gelombang tenaga. Tanpa cahaya, tidak ada warna dan apabila hari beransur gelap, warna pudar akan hilang sedikit demi sedikit.

“Ini bermakna, jika cahaya adalah sumber kehidupan demikianlah juga pentingnya warna terhadap kehidupan itu sendiri.

“Memakai coli berwarna bagaikan meletakkan tenaga semula jadi ke atas tubuh selain mencipta reaksi bawah sedar,” katanya.

Menurutnya, pilihan coli merah jambu mewakili sifat feminin dan diri wanita sopan. Pada masa sama, pilihan warna itu juga memiliki daya kekuatan cukup bertenaga untuk menarik perhatian dalam kelembutan.

Beliau akui lebih 40 peratus wanita gemarkan warna demikian. Warna putih yang menjadi pilihan sebahagian wanita pula menggambarkan kesucian serta nilai ringkas dalam diri wanita berkenaan selain mewakili sikap jujur dan tulus.

Bahkan, katanya, warna bersih itu adalah pilihan terbaik kerana dalam keadaan suhu panas, ia membantu menyejukkan minda, jiwa dan perasaan.

Namun, apa saja warna digemari wanita, yang terpenting dan harus difikirkan adalah kesesuaian serta keselesaan untuk memilih coli.

“Selain kecanggihan fabrik, corak dan warna pilihan yang pelbagai, cara pemakaian turut memberikan kebebasan untuk berfesyen mengikut cita rasanya.

“Misalnya jika memilih coli tidak berkelim beralas span, ia menjanjikan kemasan dan licin pada pakaian sendat seperti kemeja-T dan kebaya,” katanya.

Selain itu, dia tidak menafikan jenis fabrik seperti nilon, satin, renda dan net adalah fabrik asas yang merevolusikan pakaian dalam hari ini.