Friday, October 31, 2008

ari ni punye la meriah gathering deeparaya ktaorg...mmg besh bangat...dpt kumpul ramai ngn senoir n junior...pastu ngn lecturer2 sume n ramai lg la...gathering ni start kul 6ptg...ktaorg smpai lewat skit..sbb sblm tu ktaorg kna kemas2 tmpat nk wat gathering ni la...blik umh slin bju n brsiap pn da kul 5 lbh da...actually xpe la...at least da wat kije sblm tu kan...xpe la nk dtg lbt pn...ktaorg dtg je majlis da start mkn2 da...x smpat dgo speach DR. KAMIS a.k.a my rector...ampun ye dr kamis....muahaha...msa ngh mkn2 ada persembahan from ku shah n taufiq..die mnari tarian zapin taw uols....hehe...prmainan yg ahli kuat biro wat cam lucky draw tu je lah...meriah gak la...uols tgk la sdri kemeriahannya ye....masing2 lawo2 n encem2 blake...=)


ini je yg ak mampu upload uols...huhu...nie pn lebih kurang happy lah kan...hihi...setahun sekali la katakan...

tuah no 52

gathering deeparaya ni ada wat lucky draw....so sape yg brnasib baik dpt hamper taw...beshnye klu ak dpt ek...tp hampa....=( ak x dpt lor....nsib btl2 x mnyebelahi ak...actually xpe lah...ak x kisah pown....ak kan minah rock...ileyx2 sudeh...mgkin lain kli ak plk yg dpt kan...t0l x uols...ngeh3....uols nk taw sape yg dpt hamper tu x????ha...mlm tu tuah no 52 taw...tuan empunya no 52 tu???.......jeng3......cik pieja a.k.a my rumet n my coursemat....yea2 rumet ku dpt hamper....geng,,,bagi2 ar deh...wi kat ku etek...ak nk gok....klu mu xwi neleh ah air liur ak kekgi...tap..tap...nitik....muahahaha...rumet ak ni no ye 52 then ak 51...ala sipi2 je kan...rezeki die mlm tu nk wat cmne kan...lgpun ak leh jgk mrasa hamper die tu...ala die kompem bg nye kat aku...klu x bg siap kamoo....xboh kwn ar ngn mu pasni...hik3....


see uols...besar kan hamper nie...huhu...sape yg dpt mmg untung ler...btw nsib gak la sbb my rumet yg dpt...leh la rembat yg die punye...yiha........hahaha....

enak bangat

club qs ada yakni club cos aku la ada wat gathering deeparaya...meriah sgguh...mknn byk sgt...sumenya sdp2 blaka smpai x taw nk mkn ape....ak mkn nasi tomato je...xde la mkn byk mna pn...lam keriuhan cm gni cpt knyang plk wase....kalu mkn kt umh x namboh 2 kali x soh....hahaha,,,byk gler mkn....ptt pn ******** kan....huhu.....kolejku ada international student taw....see,,,,enoch kappapiro my coursemate ngh amik mknn...ensem lak enoch lam tu....sape nk knln ngn die leh aje...i rasa solo agi kot....ala byk money tu uols....kuikuikui....cam x ckup org malay plk ak ni kan....hiks.....


Thursday, October 30, 2008

nescafe kick start

pas blik klas construction economic td ak n pija nk g kafe...on da way nk g kafe kitaorg lalu la kat koridor antara blok A4-A5....uols nk taw pe yg ak jumpa.....????ha.......

nescafe kick-start uols....!!!nescafe kick start mai kolej ak ari ni....masin mulut kwn ak pija nie....mlm td ktaorg borak2 ngn housemate yg lain....ada la sharing2 cite dak umah sorg nie...klu uols nktaw cite ape psl dak umh ktaorg uols terjah la kt serojakejora nye blog..huhu..ada la certain2 part yg kitaorg x puas ati ngn dak nie...seroja ni sinonim ngn nama pija...pija ckp la klu kick start mai kolej die nk bg nama dak tu kat kick start sbb dak tu overconfident skit n mcm2 lg la uols yg sewaktu dgnnya....tup2....kick start mai sgguh ari nie...masin mulut kwn ak nih...ak jln mcm biasa la menonong nk g kafe....pastu ada la amoi kick start tu thn weols...nk suh isi borg nie...jwb soalan kt bwh tu je..kacang je soklan die....


pas isi borg ni uols dpt gift taw.....besh gak la isi borg kick start nih....yg kt bwh ni sample air nescafe....n then dpt buku nota kick start....besh2....acik suuuka...hehe...


time kasih nescafe kick start bg kitaorg benda alah ni.....semoga dtg lg taw d lain msa n bwk gift byk2 taburkan kt ktaorg keyh.....

Seorang lelaki tidak sama dengan seorang wanita. Lelaki juga tidak akan menjadi wanita, dan begitulah sebaliknya. Ramai wanita menganggap lelaki sukar difahami, begitu jugalah pendapat lelaki. Berikut dinyatakan bebarapa sifat lelaki secara umum agar anda mudah memahami mereka:

Hidup lelaki lebih mudah
Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding dengan wanita. Kerana itu lelaki sukar untuk memahamijika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasa oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham. Tetapi, lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah, dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.

Bahasa lelaki adalah berlainan
Lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanitasukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir dari kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada apa yang dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukan berbanding dari apa yang dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.

Lelaki suka membisu
Wanita berkebolehan untuk membicarakan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.

Lelaki tidak kompleks
Jika terdapat semua tanda yang menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif, tetapi lelaki memag sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.

Jangan paksa lelaki
Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya, mungkin wanita itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yang penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.

Lelaki berahsia dengan lelaki lain
Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercerita masalah yang dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yang dirasainya dan pelbagai cerita peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang maksima.

Lelaki pentingkan kejujuran
Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yang kekasihnya atau isterinya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yang lainnya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang suami mahu isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumahtangganya.

Lelaki Perlu Keselesaan Perasaan
Wanita sering menganggap lelaki sukar difahami. Sebenarnya ini juga anggapan lelaki pada wanita. Berikut dinyatakan beberapa sifat umum lelaki agar kita lebih memahaminya.

Lelaki tidak suka dikritik
Jangan mengkritik lelaki, memainkan jika wanita itu bersedia untuk bertikan lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakannya, contohnya kepada saudara atau rakannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya.
Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat.
Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.

Lelaki juga mahukan sokongan
Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: "saya cintakan abang.." atau "Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang…"

Lelaki dan ego
Ramai lelaki menunjukkan egonya pada dua masa, pertama di dalam kerka dan kedua di ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut mempertingkatkan ego suami atau kekasihnya.
Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dilnilai. Jika anda tidak menyatakan kepadanya, siapa lagi? Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia kan membuatkan lelaki merasa senang dan setipa orang disekelilingnya akan mendapat faedah, terutamanya yang dicintainya.

Lelaki mesra tanpa beremosi
Antara perkara yang ada pada lelaki dan wanita ialah kehendak mutlak untuk dikasihi dan mengasihi sebagai balasan. Intimasi emosional, bersatunya jiwa bukan hanya jasad, adalah cara bagaimana kasih sayang itu lahir. Ianya bukan satu proses sahaja.

**renung2 n tenung2 la uols ye....**

Berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud ketenangan dan cinta yang penuh dengan kasih sayang. Cinta itu timbul dan berkembang secara perlahan-lahan daripada perhubungan karib yang lama. Selalunya, pasangan Storge mempunyai minat dan keinginan yang sama.
Mereka gemar berkongsi harapan secara terbuka dan tidak berupaya untuk bercinta tanpa mengenali pasangan mereka dengan lebih mendalam. Mereka juga jarang memaparkan kemesraan tetapi lebih logikal dan tenteram. Sifat yang jarang merajuk atau merasa cemburu. Perpisahan atau berjauhan tidak menimbulkan kerisauan. Jika mereka bercerai, mereka masih boleh berkawan.

* Agape (Pengorbanan)
Bermaksud altruistik. Individu ini mengambil berat mengenai pasangan mereka. Lazimnya mereka mesra dan berhati mulia. Cinta jenis ini juga tidak mengharap apa-apa balasan daripada orang yang dicintainya itu. Akan tetapi mereka yang memiliki cara cinta Agape mudah dipermainkan oleh orang yang dicintainya dan sekiranya mereka sedar penindasan berlaku, ia dianggap sebagai satu tindakan yang tidak disengajakan.

* Mania (Kepunyaan)
Sangat hebat dan obses. Kebanyakan individu yang memiliki cinta jenis ini sentiasa memikirkan mengenai pasangan mereka, memerlukan kasih sayang, perhatian, kepastian dan ketulusan yang berterusan daripada pasangan mereka.
Mereka juga suka mengawal dan mengongkong pasangannya, cemburu buta, sentiasa perlukan kepastian cinta, mencurigai kejujuran serta keutuhan cinta, bimbang penolakan dan kehilangan cinta serta sentiasa peka terhadap sebarang tanda kekurangan cinta. Selain itu mereka sentiasa menagihkan janji daripada pasangan mereka yang menyebabkan mereka terumbang-ambing di antara keghairahan dan kekecewaan.

* Pragma (Logikal)
Bermakna praktikal dan realistik. Cinta jenis ini dicirikan sebagai logik dan munasabah. Individu itu lebih mengutamakan praktikaliti daripada hubungan cinta. Mereka lebih memerhatikan keuntungan peribadi dalam perhubungan.
Ini dicapai dengan mengadakan senarai sifat yang diperlukan daripada objek cinta dan mengikut taraf serta kemampuan peribadi individu berkenaan.

* Ludus (Permainan)
Cinta permainan yang sering dicirikan dengan kepentingan diri sendiri. Individu yang memiliki cinta itu menganggap cinta sebagai satu permainan dan pertandingan yang harus dimenangi. Ia membabitkan cinta yang tiada komitmen, kurang kemesraan, berahsia, tiada rancangan jangka masa panjang dalam perhubungan dan suka kepada perhubungan yang mendadak serta tidak teratur. Selain itu, mereka selalunya suka mempermainkan perasaan pasangan dengan mempunyai lebih dari seorang individu yang dicintai.

SOQSCM lucky draw

esok school ak wat open house utk hari raya aidilfitri + deepavali = Deeparaya....mcm2 aktiviti yg d planning oleh biro2...cam nk wat persembahan tarian n byk lg la....klu nk taw lbh detail kta tggu esk ye....erm klu open house ni sinonim ngn mknan yg byk kan...mmg byk pn uols.... mcm2 ada...mknn melayu cam nasi beriani, nasi impit kuah kacang, kuih raya tu semestinya ada la n mcm lg la....pastu mknn indian plk cam putu mayam pastu pebenda tah lg...ak taw itu je....x sbr aih nk tggu esk ni...msti bombastik kan....hehe...game yg besh bg ak lucky draw tu la....besh sbbnya klu bernasib baik ari tu leh dpt adiah spesel taw....ak dpt no bpe ek???jap2 ye......hihi....


see my number lucky draw....nmpk x uols....cpt2 cari....klu sape x nmpk alamatnya pendek umo la tu....i x kate cmtu taw...tu ayat p.ramlee ler....hehe......my number 51 la.....hikhikhik.....

lieya lieyani always miss u...(~_~).....

Wednesday, October 29, 2008

ari ni kna wat measurement oh...x siap2 lg...uols tgk la drawing n sgla bagai krtas tu sume....proses nk wat measurement sgt la ssh...bkn ssh ape uols...nk ukur bnda alah tu la sgguh mguji kesabaran ku....now ak bljr topic water supply n sanitary plumbing...rumah2 zmn skg kan da cggih2....sgla piping ltk lam dinding...so klu nk measure nye tu kan ssh sbb xleh nmpk bnda tu scara zahir....so kna pndai assume la ukuran die sbb x nmpk ngn mata kasar....


ntah la uols...ak da sakit kpala sgt da ni....dh dkt nk abis sem ni mcm2 pressure taw...dgn assignmnt yg mlambak...ngn kije nye x siap agi....ngn Group Project nye x jln2 ni ak x taw la nk wat cmne da....pasrah je la....Group Project ni da dkt nk presentation....ak hrp ak blh la struggle this sem....

nie la drawing water supply dan juge drawing sanitary plumbing.....very difficult drawing...huhu..

Tuesday, October 28, 2008

skg uols ak nk smbung entry ak yg lepas....ala yg tajuk melihat kekuatan diri melalui bulan tu la...ak nk smbung yg bulan julai hingga disember....

bulan julai

  • lurus
  • berjiwa sentimental
  • mudah dan rajin belajar
  • suka duduk d rumah
  • tak agresif kecuali terpaksa
bulan ogos
  • org mudah tertawan pdnya
  • berani
  • tegas
  • bersikap kepimpinan
  • pndai memujuk org lain
  • cepat berfikir
  • bersikap kelam kabut
  • suka mencari kawan
bulan september
  • orgnya sgt cermat
  • teliti dan teratur
  • sgt prihatin dan terperinci
  • amanah
  • setia
  • jujur
  • kerja yg d lakukan sgt sempurna
  • org yg byk berfikir
  • pndai mndorong diri sendiri
bulan oktober
  • tak pndai berbohong dan pura-pura
  • mudah rasa simpati
  • baik
  • mementingkan kawan
  • ambil berat tentang org lain
  • org yg adil tp mudah patah semangat
bulan november
  • banyak idea
  • personaliti yg dinamik
  • berusaha shgga berjaya apabila inginkan sesuatu
  • ambil berat trhdap org lain
  • pndai mendorong diri sendiri
bulan disember
  • kurang sabar
  • tergesa-gesa
  • bercita-cita tinggi
  • sangat jujur
  • amanah
  • bertolak ansur
  • cepat marah tp perangainya mudah berubah-ubah

so, mcmna???...korang rasa korang tergolong dlm golongan yg mna....mksd guwe korg lahir bulan bpe....??? ak da g taw kesemua bulan smpai bln 12 dah....semua ni ak petik dr buku DR.HM TUAH ISKANDAR taw...bkn dr idea ak sdri ni....ak mna la taw bab2 gini....actually ak bln mna ek....erm,,,,,Virgo Gurlz tu bln ape ek....sape taw angkat tgn cepat.....nak adiah x???ngeh3......

Sunday, October 26, 2008

seharian di seremban

ari ni weols g seremban...dh lama x pegi seremban ni...sampai aje kt terminal one trus cri kdai mkn....lapar la uols.....masa tu dh kul 1 cmtu la kot....pegi la tgkat atas skli lam terminal tu ada food court...weols mkn je la kt ctu....weols mkn sizzling....yummy2...sedap....

aku ngn sizzling + air soya....marvellous taw....

maiza pn mkn sizzling juge...hehe=)

pas mkn2 n sume da kenyang misi berjln2 d mulakan...dri 1 kedai ke 1 kedai ktaorg terjah...huhu...bli nya idok....but bli la jgk sikit2....tp yg lain byk survey2 n cuci mata cmtu la....kt terminal one ni leh d katakan brg2 nye murah la skit....expecially handfon, kasut,tudung, n mcm2 lagi la....klu uols duk seremban mmg taw la terminal one ni...weekend je penuh sesak la dlm tu...mcm2 spesis mnusia leh jmpa...hehe....byk sgt kedai dlm tu smpai ak naik penat da....

see muka org kepenatan....termenung jauh nmpk cik kak oi....teringat kat sapa???nk tembus dinding tu die tenung...muka pn dah mcm ape ntah....muncung semcm je...hahaha...

ni la muka org kepenatan....msa ni ngah tggu bas kolej dtg amik...weols tggu kt tepi jln aje...bas dtg dlm pkul 7.35 cmtu la....lama jgk tggu bas kolej ni dtg...kebas jgk la bontot ak d buat nye..huhu....

karaoke jamban

ngah2 jln kt terminal one...terpandang la karaoke jamban kt aras 3 klu x silap la....bersebelahan laluan nk g toilet au....pastu ape lg...jom kita karaoke....hehehe....mula2 xde tmpt kosong nk msuk karaoke...survey la dlu mna2 yg credit yg dh nk abis tu ktaorg COP la....last2 dpt jgk....weols bertiga nk nyanyi 2 buah lagu sorg...so, 1 lagu sehinggit...klu 2 lagu n 3 org yg nk nyanyi jd 6 hinggit...so,,,ape lg....jom nyanyi....ngeh3....

see mic d tgnku itu...waaa,,,bru nk start nyanyi ke da abis nyanyi ek...entah la ak pn da lupe...hehe...sebelah ak tu maiza...housemate ku....

sempat lg ak n the geng snap pic lam karaoke jamban...itu la die ak n the geng d mna jua sntiasa nk snap pic aje kojenyer...hehe....

shopping sakan

see uols....my sandle...huwaaaaaaaaaaaaaa.....reben ngn batu permata dia ilang..sob3...sandle ni bru lg taw...sandle raya tuuu....tensen guwe...huhu...ngah jln2 kt terminal one seremban blh plk die ilang....xtaw kemana ilangnya....puas cri x jmpa jgk....huhu.....

alang2 pegi terminal 1 seremban ari ni...ak pun pe lg....cri la sandle bru...kat terminal 1 ada show sempena deepavali uols...gamat,riuh, terminal 1 tu.... seronok gak tgk indian people ni wat show...seronok sbb die ada tari menari....tarian die mmg cun ah...tp yg x cun nye uols...bising yg amat n wat ak skit kepala je....huhu...bising terrrramat....smbil2 tu kitaorg usha la kdai2 yg ada lam terminal 1...last2 jmpa la kdai kasut....haaaa...jeng3.....

ni la uols sandle yg ak rembat dr kedai aunty tu...lam byk2 kdai dlm tu...kdai aunty ni jgk ak bli....sbb ape uols nk taw x....haa...sbb murah drpd kdai2 lain...harga sandle ni bru RM19.90...jenama tu pnting uols....SOGOS....lawak kan....hahaha...pas setel bli sandle...ak bli pulak satu lg benda alah nie...ngeh3....

ni la dia brg yg dbli oleh ku...hehe,,,actually beg ni cntik la...cam comel je...tu psl ak bli tu...lgpun harga die x lah mhl sgt n x lah murah sgt...only RM12.90...hihi...so, kpd uols semua jd la pembeli yg bijak....jgn ingt yg mhl je cantik taw...yg murah pn ok maaaa....hikhikhik...student xleh pkai yg mhl2...dh kije bru blh nk bli yg grand2 kan....

Saturday, October 25, 2008

dah kawen dah dia

pagi td entah knp hatiku terdetik nk sms die....pas hbs test pgajian m'sia ak antar la sms kt no maxis die...ak save nama "SYAZ KLANG"....die reply msa tu da lunch hour...so ak msg la tnya cmne die...sehat ke x...n then cmne prsiapan nk kwen bln 11 nie....tup2 die kabo la yg die dh d ijab kabul....terkezut ak mndgrnya....ye la kan at least bgtaw la kt akk ni dik oi....kate syg akk sgla bgai....tp mb die x sempat nk bgtaw kan....nikah tu pn d awlkan sikit...die nikah 21.10.2008...selamat dah adik ak ni....dh jd bini org da die skg....akk ni bla pulak???mslh akk ni kna tnya my hubby dlu....abah,,,,turn kita bla plk syg...???gatai nye minah nie...hikhikhik.....so, kpd adikku SYAZ (nma sbnr die suraya) n suami....selamat pengantin baru akk ucpkn...semoga kalian bhgia n kekal hingga ke anak cucu...



SYAZ ni muda setahun dr ak...die 21 something like that la....hari persandingan korg nnti akk x taw la blh pegi ke x...sbb klu ak blk kg cuti semester ni x dapet la den poey umah ekau....maap la yo.....hehehe.....

lieya lieyani always miss u...(~_~).....

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut......
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.

Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak......
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak......
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann....
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...

di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya... .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak....
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk....
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak......
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....

anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter....
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan......

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...

sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

i love u mama...mmmuaaah.....-anakmu Along-

Friday, October 24, 2008

Buat Sampai Jadi

melihat kekuatan diri melalui bulan....dlm buku buat sampai jd ni uols blh taw kekuatan diri kita melalui bulan taw....uols lahir bulan bpe??? uols tgk sdri la k...

bulan januari

  • bercita-cita tinggi
  • rajin dan setiap yg d buat nmpk keuntungan
  • agak pemalu
  • mempunyai daya tumpuan yg sgt tggi
  • mudah mendisiplinkan diri sendiri
bulan februari
  • bijak
  • mudah menawan orang lain
  • keras hati utk mncapai matlamat
  • bercita-cita tinggi tp blh mnjd terlalu boros
bulan mac
  • sgt baik secara semulajadi
  • jujur
  • pemurah
  • mudah simpati
  • sgt peka pd org lain tp kelam kabut dlm memilih pasangan
bulan april
  • sgt aktif dan dinamik
  • sgt diplomatik (pndai memujuk)
  • pengasih
  • penyayang
  • sopan santun dan pemurah
  • agresif tp kelam kabut dlm membuat keputusan
bulan mei
  • bermotivasi tinggi
  • bersikap sistematik (otak kiri)
  • memahami apa yg terlintas d hati org lain
  • pndai berdebat
  • rajin tp agak boros
bulan jun
  • berfikiran jauh & berwawasan
  • sukar melakukan sesuatu dgn segera
  • mudah berkawan dan pndai berkawan tp kedegilan tak terkawal


kita sambung d lain msa ye uols....i nk wat assignmnt laa....take a break n then terjah blog kejap... kpd uols yg tarikh lahir after bulan jun tggu yea......daaaa.....

lieya lieyani always miss u..(~_~)....

Thursday, October 23, 2008

entah knp terasa sayu je hati sejak 2 3 hari nie....ak rindu mama n papa ku la....kt adik2 ak pn rindu jugak....huhuhu....lbtnye cuti semester....nk blik la....nk jmpa my family....rindu bangat dh ni....

adikku syafiq dan sepupunya hakim....rindunya kt adikku sorg nie,,,,klau ak g taw yg ak da nk naik bas ke kan die slalu x bg ak g...die ckp "apiq syg along"....."apiq syg along sebillion...." byk tu uols...ada2 je la adikku nie....





Tuesday, October 21, 2008

c0lek bu0h



erm....yummy2....sedap2....but ak xleh mkn byk...kesakitan perutku akn melanda nnti...huhu....

klu ak mai aje umh mak cik ak ni, ada2 je mknn yg die wat....alahai cmno la x besau ak

ni...hikhik...actually ak syg mak cik ak sowg nie....die baik bangat la....syg che ngah shangat2.....

kerepek pisang

che ngah suh ak wat blik buah pisang ke kolej...ak mls r nk bwk bnda alah tu naik train...berat lor...xboh eh...so, che ngah pn cadang pe kate kita wat kerepek pisang...pastu leh ah wat blik kolej ckit...blh la wat2 kunyah time wat assignmnt something like that...ye x ye kan uols...bijak jgk mak cik ak nih...hihi....so, pe lg.....kita enjoy..........

mula2 panaskan minyak....lam minyak tu che ngah suh ak letak margerin n garam ckit....seumur idup ak x pnh wat kerepek uols....taw2 klu nk mkn beli aje ak nie...btl la kata pepatah kalau berbakti kpd tanah kita akan dpt hasil yg baik untuk dri sdri....kan3....





tu la proses nk wat kerepek pisang....hehehe....leh la kwen klu da pndai msk gni kan....gatal lak ak nih...kuikuikui.....finally........................tada................................



weekend ke umh mak cik

weekend bru ni ak n pija pegi umh mak cik ku kt sg buloh...we ols naik train kt stesen btg benar

lam kul 6 cmtu la kekdahnya...mula2 x taw nk pegi ke x umh mak cik tu d sbbkn assigmnt yg

melambak n malas...pastu oleh krn busan weekend2 cmni xtaw nk buat ape ak pn nekad nk pegi

jgk...ak ym dayah...tnya die bz ke x..upenyer die ngh wat measurement C...so, ak nk mntk tlg die
htr kt ktm btg bnr...die bg green light nk anto ak n pija...lam kul 5.30 cmtu la kuar dr umh a.k.a

ostel kolej ak ni...tggl la zai sorg2 kt umh....maiza xado...x taw g mna...ari jumaat tu dh mghilang

x dpt d kesan radar...hahaha....rmai gler org naik train ptg tu...stesen2 yg kritikal rmain org cam

Mid Valley, KL Sentral, SOGO, n lain2 lg la yg brkaitan....ak smpai kt stesen sg.buloh lam kul

7.30mlm cmtu la...pastu cik ngah ak mai amik....smpai umh die lam kul 8.00....pastu rehat2,

mkn2 kuih rya,,,mkn2 nasi,,,,mndi then ZZZzzzzzzz............(ades penat tol la)......

Thursday, October 16, 2008

ROCKY

erm...ari ni pas mkn tghri td ak n the geng p la kdai auntie kt foodcourt nih...

mula2 niatnye nk bli notes construction economics....mmg bli pn uols...pastu kdai auntie ni byk

tol la brg2...mcm2 ado...pastu ak tertengok la satu mknn ni...ala...bknnye mknn ape pn uols...just

mknn ringan sajork......hehe...dh lama nk mkn ari ni bru bli...hikhikhik....


















nie la die mknan nyer uols..
..nama nya ROCKY...sdp taw.....actually die ada 2 perisa...1.chocolate...2. strawberry...ngeh3...

















ROCKY ni harga die da naik 70sen da skg...ada skli tu ak bli harga die RM 1.00 sajork...huhu...sume da mhl skg kan...
















nyum2...best taw ROCKY ni uols...wah2..ari ni ak jd duta ROCKY...haha...

sape2 yg nk cuba leh la beli d kedai2 yg berhampiran....hihi...=)


lieya lieyani always miss u...(~_~).......

Kad kaweN

pas habis klas construction economics kul 1.00tghri td...ak n kengkwn p la bilik lecture...nk amik questionnair group ak ngn MR.Chan..questionnair ni we ols gna lam subjek group projek...ak n the geng wat isu BUILDING DEFECT..so we ols kna investigate la psl isu ni...tgh syok2 duk discuss ngn sir fon ak brbunyi...kuar la no kolej 06-7588000...so, ak jwb la...upenyer kak noreen yg kol...die nk jmpa ak...nk bg sesuatu kt ak katanya..pas siap discuss ngn sir tu ak pn menonong la p jmpa kak noreen tu...


















upenyer die nk bg kad kawen die upenyer kat ak...kad wangi lg taw uols...hehe...die kawen 2hb 11 ni...ak xde transport nk g umh die kt klang sana...tp akk tu nk suh adik die mai amik ak n kwn ak pija...lam kad ni siap tlis nma kita ber 2 lg taw...hehe...thanx akk coz sdi jmput kitaorg...insyaallah hari kwen akk nnti kitaorg g k...

selamat pengantin baru utk kak noreen & pasangannya Adli...
semoga kekal ke anak cucu....n bhgia d smping org trsyg....


lieya lieyani always miss u..(~_~)....

Wednesday, October 15, 2008

buku Motivasi

sabtu baru2 ni ak ngn rumet g seremban...ala...g jln2 je pas blik dr open house mdm atikah...kitaorg pegi la terminal one..niatnya nk bli brg2 la skit....msuk je lam trminal tu kwn ak ni nk bli tudung au...warna biru laut,,,tp hampeh xde satu kdai pn yg dew jual tudung yg die nk tu..huhu..ssh jgk taw uols....pas 1 kedai 1 kedai kitaorg trjah taw...xde jugak...pastu kt loby trminal tu ada show taw...ada artis tgh nyanyi...die nyanyi lgu last dh msa ak smpai ctu...die nyanyi lagu 'raya'...so lyn la kjap...ak pn lupa la sape nama pnyanyi tu uols...but pnyanyi bru la....x glemer lg cam dtuk CT n Erra Fazira n lain lg....pastu ak ngn kwn ak nih pegi kdai buku popular plk...nk cri la buku yg kak vp pomot tu...separuh berisi separuh kosong...tp buku tu da buruk...xnk la bli...nk cri buku tu kt tmpt lain la...pastu trtgk la 1 buku ni.....















ak pn bli la buku BUAT SAMPAI JADI ni...karya DR. HM TUAH ISKANDAR al-HAJ...
best taw buku ni uols...ak lom bca abis lg buku nih...xde msa la nk mgadap buku ni...almaklum la byk koje yg nk d wat...asgmnt melambak agi x siap...huhu...nnti klu ak da bca ak ceritakan serba sdikit kt uols k...hehe...nk wat measurement nih..mlm ni dew klas ms.ezlin kul 8.00 mlm...ades...

lieyalieyani always miss u....(~_~)....


Budak2 yg lahir pd thn 80'an mesti ingat

mase skola rendah dulu:
- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.
- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je. bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.
- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....
- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.
- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!
- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.
- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.
- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.
- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh. ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la...
- main game 2D. super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.
- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.
- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu...
- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.
jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.hehehee..

hahaha...lawak2....=)

lieya lieyani always miss u...(~_~)....