Tuesday, March 17, 2009

isu PPSMI

apa nak jadi la sekarang ni eh...ari2 lam paper ada je masalah yg melanda....
ari ni lieya ada terbaca pasal isu PPSMI nie....
minggu yg lepas2 ada bantahan secara besar-besaran di kuala lumpur kan....
bantahan ni di buat nk bantah matapelajaran sains dan matematik dlm BI ke BM....
lieya bkn nya pandai pn bab2 mcm ni...
tp pd pendapat lieya la ape salahnya subjek sains dan matematik ni di buat lam bahasa melayu....
lieya ada adik yg sekolah rendah dan sekolah menengah....
actually adik lieya yg amik UPSR tahun lepas alhamdulillah dpt 5A....
adik lieya ni bagus la sikit org nya...die rajin bljr...maklumla budak pempuan....
tak sama ngan budak laki....die blh catch up pelajaran tu yg dpt 5A tu...
tp kesian jgk tgk dieorg....stress je time nk exam....tawakkal la pd ALLAh selebihnya...

tp adik lieya sorg lg bru je darjah lima...yg ni adik laki...masa cuti semester lepas lieya blik kg....
then budak2 ni belum cuti sekolah lg....blik je sekolah lieya suh buat kije sekolah....lieya tnya la die subjek ape yg susah....die kate matematik ngan sains....ujian bulanan pn kadang2 fail....
ape nk jd la adik aku ni....lieya pn ajar la die....ala matematik ngan sains sekolah rendah senang je....blh la tahan nk mengajo nye....verangan nk jd cikgu sekejap...haha....but lieya ni klu mengajar adik2 klau dieorg tak pandai or tak paham temperature ku mula la tinggi....setinggi gunung everest....zaaaasssss....ilang sabar je kna kutil...kecian adik ku...tp dah ulang2 kali ajar...idok nye paham jugak....ape la daya den....camne la cikgu2 kat sekolah ajar dieorg ni semua ni.....aku yg ngajor kt umah pn dah sakit pale.....inikan pula ngajor sekelas....aduiiihhh.....pening d buatnya....
dh lah tahun dpn nk UPSR...si kakak yg dpt 5A da nk duduk hostel....aku lak ada d kolej....sape la nk ajar adik aku tu nanti....ma ngn pa aku org lama...so mb die tak bape paham klu nk ajar yg susah2 tu.....

balik kelas td beli paper kosmo....aku baca ruangan sms kosmo tu ada jugak la org komen...aku bg contoh satu k...(matematik dan sains patut d ajar dalam bahasa malaysia samaada peringkat rendah atau menengah.knp hendak kucar-kacirkan anak2 melayu)....dan 1 lagi contoh
(wahai pemimpin bangsaku,bangkitlah...jgn hancurkan bahasa dan anak2 melayu.anak2 belajar penuh tekanan dan minat).......di sini lieya ingin bg tau...lieya bknnya sokong mana2 pn...tp lieya sygkan masa dpn adik...kecian dieorg bljr dlm penuh tekanan....cmne nk bjaya....tak salah kalau buat dlm bahasa melayu pun....dlu masa lieya bljr elok je bljr bhsa melayu....d samping itu subjek BI kan ada...itu pun dah blh mantapkan english dieorg...satu lg skg kan dah ada projek NILAM kat sekolah...ape kate projek NILAM tu dibuat lam versi BI suruh budak2 sekolah membaca novel atau buku cerita BI...i think that is good idea...why not...?


salam sayang
~~lieya lieyani~~

5 hati berbisik:

lieya orange M.I. said...

...betul3...
...kejab nk BI...
...kejab nk BM...
...last2, budah skolah yg susah...

su said...

budak2 skrg jadi mangsa "eksperimen" diorg...

salam kenal :)

lieya_latif said...

isu paling kecoh skrang.....tu laaaa....sian budak2 kan....jadi mangse keadaan, mane yg dah mmg biase berenglish2 so senang la kot...mane yg sebaliknye tu kene laa berusaha keras utk cathup pelajaran

atty's said...

nie nama nya mengada,,

Dee said...

kesian budak2 kan..hmmm...